PT, verkkovalmennus vai saliohjelma?

Elo-syyskuussa moni kuntoilija päättää palata takaisin salille ja treenit jatkuu lomien jälkeen. Moni myös miettii PT:n hankintaa, olisihan se siistiä että mukana olisi kokenut ammattilainen joka katsoo tekniikan ja treeniohjelman kuntoon. Silti henkilökohtainen PT on hiukan kallis sijoitus vaikka olisi rahan arvoinen. Ehkä verkkovalmennus olisi parempi vaihtoehto, mutta niissä on niin paljon eroja kun osa on 100% etävalmennusta ja kustantaa saman verran kuin paikallinenkin valkku. Jotkut verkkovalmennukset ovat periaatteessa vain verkosta ostettavia saliohjelmia jossa kanssatreenaajat ja valmentajat löytyvät Facebook -ryhmästä. Mitäs jos sittenkin treenaan netistä löydetyn ilmaisen ohjelman mukaan tai teen vähän sitä miltä tuntuu? On helppo mennä lukkoon kun on niin paljon mistä valita. Siksi haluan avata hieman mitä hyötyjä ja haittoja kaikissa yllämainituissa vaihtoehdoissa on!

adult-back-view-black-and-white-759817.jpg

Saliohjelmia on tuhansia maailmassa ja suurin osa niistä toimiikin moitteetomasti monella salikävijällä. Ei ole olemassakaan mitään kultaista saliohjelmaa joka kantaisi ikuisuuden ilman että jossain vaiheessa kehitys hiipuu. Ensin kannattaa miettiä omia tavoitteitaan, esimerkiksi jos haluaa polttaa rasvaa niin ohjelma joka tähtää lihaskasvuun on todennäköisesti tavoitteisiin nähden parempi kuin maksimivoimaohjelma. Kun tietää mitä haluaa on paljon helpompi valita oikea ohjelma itselleen.

Silti vielä pitää miettiä ostaako valmiin mallin vai etsiikö ilmaisen googlen avulla. Usein valmiita malleja myy urheilijat kuten kehonrakentajat ja voimanostajat, mutta myös maailmanluokan valmentajatkin myyvät ohjelmiaan mallimuodossa. Yleisimpiä ohjelmamalleja mihin verkossa voi törmätä ovat Starting Strength, Stronglifts 5×5 ja Jim Wendlerin 5/3/1. Nämä kaikki sopivat hyvin aloittelijoille kuin myös parikin vuotta treenanneille, mutta eivät välttämättä ole hyviä juuri sinulle. Sitten moni salitreenaaja on aloittanut legendaarisella Arnolds Golden Six:illä. Kumminkaan Arskan kultainen kuusikko ei ole mielestäni kovin aloittelijaystävällinen ohjelma ja oikein tehtynä on suhteellisen rankka. Tämä tarkoittaa sitä että aloittelija ajaa itsensä malmiin nopeasti ja kehitys stoppaa tai sitten treenataan liian kevyesti ja kehitystä tulee hitaammin kuin voisi. Yksittäiset ohjelmat yleisesti sopivat niille joilla on jo hieman enemmän kokemusta ja ymmärtävät treenien jaksotuksesta perusteet. Kun tietää mitä tekee ja miksi käyttää määrättyä ohjelmamallia, niin yleensä silloin ohjelmasta saadaankin kaikki parhaiten irti.

Jos ei kumminkaan täysin ole kartalla miten periodisaatio toimii ja kehitys tyssää useammin kuin pitäisi, niin on hyvä lähteä hakemaan hiukan enemmän ammattilaisen apua tai edes vertaistukea ohjelman rinnalle. Aletaan puhumaan jo verkkovalmennuksista. Maailmalla on monia tahoja jotka tarjoaa tätä valmennusmuotoa ja suomessakin tämä alkaa yleistymään. Ehkä tunnetuin verkkovalmennus suomessa on Bull Mentulan Bull’s All Out ja Process BAO, mutta moni tunnettu ja vähemmän tunnettukin valmentaja tarjoaa saman tyylisiä palveluja. Itsekin olen ollut jenkkiläisen Juggernaut Training Systemsin verkkovalmennuksessa!

action-active-adult-371050

Hyödyt näissä verkkovalmennuksissa ovat niiden edullisuus, koska valmentajan ei tarvitse seuraa valmennettavaa ja ohjelman kulku on suunniteltu etukäteen. Valmennettavat pääsevät tukemaan toisiaan ja ryhmässä valmentajan on helppo antaa suurelle joukolle vastauksia yhteisiin kysymyksiin. Pieni haitta on se että kukaan ei kuitenkaan katso perään kun salilla puurtaa. Tästäkin saa parhaiten irti jos on jo hieman kokeneempi treenaaja ellei verkkovalmennus ole suunnattu aloittelijoille.

Kun haluaa enemmän seurantaa niin hyvä vaihtoehto on etävalmennus jos asut vaikka eri paikkakunnalla kuin valmentajasi. Nämäkin tapahtuvat pääsääntöisesti verkossa ja itsekin tarjoan tätä palvelua. Etävalmennuksissa olet yhteydessä valmentajaasi sovitun määrän viikon tai kuukauden aikana. Hyviin etävalmennuksiin kuuluu yleensä myös tekniikkavalmennusta ja ohjelman päivittämistä riippuen miten energiatasosi reagoi treeniin. Valmentajalle lähetetään videoita nostoista ja niistä saa palautetta. Jos treeni meinaa ajaa maahan, niin valmentaja voi nopeasti reagoida tähän ja muokata ohjelmaa siten että treenivolyymi ja -intensiteetti sopii sinun kropallesi. Jos ohjeita noudattaa ja pystyy viestitse tai skypen kautta avoimesti keskustelemaan niin kehittymen on taattua hyvän valmentajan kanssa.

Mikään ei kumminkaan voita sitä kun pääsee kasvotusten valmentajan kanssa työskentelemään. Personal trainerin kanssa saliharrastuksen aloittaminen on tutkitusti lisännyt liikunnan osaa omassa elämässä verrattuna ryhmiin jotka aloittivat liikunnan itsekseen. Moni urheilija tietääkin kuinka suuressa osassa valmentaja on oman uran kehittämisessä. Sanon suoraan että kaikkien aloittelijoiden kannattaisi ottaa itselleen PT ainakin saliharrastuksen alkuun että oppii miten tehdä liikkeet turvallisesti ja miten kannattaa lähestyä treeniä että kehitys olisi jatkuvaa ja liikunta mielekästä. Olen onnistunut työssäni silloin kun valmennettavani pystyvät jatkamaan treenaamista ilman apuani turvallisesti ja johdonmukaisesti. Kun puhe siirtyy urheiluvalmennukseen tai kehittyneemmän kuntoilijan kanssa treenaamiseen niin valmennuksen luonne hieman muuttuu.

Urheilijat ja kehittyneemmät kuntoilijat osaavat yleensä jo treenata ja liikkua, joten valmentajan rooli muuttuu verrattuna aloittelijan kanssa työskentelemiseen. Valmentajan täytyy osata parantaa valmennettavan suorituskykyä, vähentää loukkaantumisen riskiä treeneissä ja urheilusuoritusten aikana, sekää olla osana urheilijan tukijoukkoja. Valmentajan ja valmennettavan suhde pitää olla vakaa ja jatkuva, koska treenien jaksotus ja suunnitelmallisuus on paljon tärkeämpää kun tähtäimessä on kisavoitto, uran luominen/jatkuvuus tai ennätyksen havittelu. Ei enää mennä täysin jakso kerrallaan vaan etukäteen suunnitellaan yhden tai jopa 3-vuoden päähän treenien runko.

barbell-body-bodybuilding-116078

Yleensä suunnittelen valmennettavilleni tasosta riippumatta pitempi kestoisen treenisuunnitelman joka hiukan elää valmennettavan toiveiden ja tavoitteiden mukaan. Jos valmennettava sitoutuu puolen vuoden tai vuoden valmennukseen niin yleensä tämä käydään läpi, mutta lyhyt kestoisemmilla valmennuksilla kerron jaksotukesta enemmän jos kysytään.

Tärkeintä kaikissa valmennuksissa joissa ollaan yhteistyössä PT:n tai valmentajan kanssa on olla molemminpuolisesti mahdollisimman avoin ja rehellinen. Kaikki muu elämäntapamuutoksista penkkipunnerrus ennätyksiin tulevat perässä. Täytyy myös olla sitoutunut valmennukseen koska muutokset eivät tapahdu yhdessä illassa. Jos on useita vuosia liikunta ollut pois elämästä ja ravinto mitä sattuu niin ei se korjaannu heti ellei tee päätöstä ja sitoudu muutokseen. Kehittyneemmillä kuntoilijoilla pätee sama, ollaan ajettu energiatasot maahan tai kehitys junnannut useita kuukausia, mutta heti kun saa valmentajalta ohjeet niin vähän kokeillaan ja sen jälkeen palataan samoihin kaavoihin jotka aiheutti ongelmia. Painotan tätä sen takia koska valmentajan tai PT:n palkkaaminen on arvokas sijoitus ja siinä heittää rahaa hukkaan, jos ei ole valmis sitoutumaan muutoksiin mitä haluaa tehdä. Kaikkeen muuhun saa avun kunhan avaa suunsa ja keskustelee tai lähettää viestiä.

Toivottavasti tämä kirjoitus avasi hieman aihetta ja osaat paremmin miettiä mikä sopii parhaiten sinulle on se sitten pelkkä saliohjelma, jonkinlainen verkkovalmennus tai sitten PT:n hankkiminen. Jos sinulla heräsi lisäkysymyksiä aiheeseen liittyen niin laita viestiä mulle vaikka etusivun yhteydenotto boksin kautta. Lisää treenivinkkejä ja motivaatiota löytyy Facebookista ja Instagramista –laittakaa seurantaan!

Jos etsit voimavalmentajaa niin teen verkkovalmennuksia ja etävalmennuksia, sekä toimin PT:nä Kouvolassa Aktiivilla. Varaa ilmainen konsultaatiosi laittamalla viestiä! Mennään yhdessä voimakkaampaan huomiseen!


Miki Korhonen
Personal trainer / Voimamiesurheilija

Voimailu on aina ollut lähellä sydäntä kuten myös valmennus. Tämän hetkinen tavoitteeni on voittaa alle 85-kiloisten SM SVLL:n voimamies kisoissa, sekä kehittyä urheilijana ja valmentajana.

Olen voima- ja fysiikkavalmennukseen keskittynyt PT Kouvolassa. Haluan tarjota kuntoliikkujille ja urheilijoille tieteelliseen näyttöön pohjautuvaa valmennusta.

Mielelläni vastaan voimaharjoittelusta ja ruokavaliosta kiinnostuneiden ihmisten kysymyksiin sosiaalisessa mediassa. Minut löytää Facebookista ja Instagramista (linkit alla).

Facebook – https://www.facebook.com/MikiKorhonenPT/
Instagram – @mikistrongman90 – https://www.instagram.com/mikistrongman90/