Voimamies painoluokat

Voimamiesurheilu on painoluokkalaji vaikka suurin osa näkyvyydestä vielä menee miesten avoimelle sarjalle. Tämä antaa lajista sen kuvan että kilpailemiseen ja harrastamiseen vaaditaan paljon enemmän kuin oikeasti tarvitsee. Voimamiesurheilu ja voimamiesharjoittelu on hyvin matalan kynnyksen toimintaa, kun vain löytää itsensä salille jossa sitä voi harrastaa.

Mikä on painoluokka?

Painoluokilla voidaan saada kilpailusta reilua ja tasaista koska absoluuttisessa voimassa yleensä isompi kaveri aina voittaa. Painoluokan valinta voi paljonkin vaikuttaa kilpailijan suoritukseen ja kisamenestykseen. Yleensä painoluokka valitaan oman kehon rakenteen ja pituuden mukaan.

Image result for strongman weight classes

Painoluokat voimamiesurheilussa

Voimamies/-naisurheilussa painoluokat ovat yleisesti samat, mutta pieniä eroja eri liittojen ja kisajärjestäjien välillä voi olla. Suomessa tällä hetkellä yleisimmät painoluokat ovat miesten avoin, miesten alle 105kg ja naisten avoin.

Voimamiesurheilussa painoluokassa voi olla myös alempi sarja jos kilpailijoita on paljon. Joistakin kilpailuista voi karsiutua korkeampiin arvokisoihin joissa voi havitella ammattilaiskorttia tai paikkaa ammattilaissarjan kisoista. Jos painoluokassa on ammattilaissarja, niin painoraja on yleensä luokan korkeampi raja.

Naisten sarjat

Yleiset (& ulkomaalaiset)

 

 • Kevytsarja alle 64 kg (140 lbs) ja alle 54 kg (120 lbs)
 • Keskisarja alle 82 kg (180 lbs) ja alle 72 kg (160 lbs)
 • Raskassarja yli 82kg (180lbs)

 

Suomen voimalajiliitto (& World Heavy Events Association)

 

 • alle 55 kg
 • alle 65 kg
 • alle 75 kg
 • yli 75 kg

 

Miesten sarjat

Yleiset (& ulkomaalaiset)

 

 • Kevytsarja alle 80 kg (175 lbs) ja alle 68 kg (150 lbs)
 • Keskisarja alle 105 kg (231 lbs) ja alle 90 kg (200 lbs)
 • Raskassarja yli 105 kg (231 lbs) 
 • Ylempi raskasarja alle 135 kg (300 lbs) ja alle 120kg (265 lbs)
 • Super raskassarja yli 135 kg (300 lbs)

 

Suomen voimalajiliitto (& World Heavy Events Association)

 

 • alle 70 kg
 • alle 85 kg
 • alle 100 kg
 • yli 100 kg

 

Miten valitsen painoluokkani ensimmäisiin kisoihini?

Yleisesti ensimmäisiin kisoihin ei kannata lähteä omaa painoa tiputtamaan, mielummin kannattaa etsiä kilpailu jossa vastukset ovat sitä luokkaa millä pystyt yrittämään tuloksia turvallisesti. On myös olemassa noviisikisoja joissa painoit ovat yleensä hieman pienemmät kuin normaalisti kyseisessä painoluokassa. Näissä kisoissa on hyvä käydä hakemassa kokemusta, mutta jos pystyt osallistumaan oikeaan painoluokkasi kisaan niin silloin todellakin kannattaa jättää noviisiluokka välistä ja mennä oikeasti kisailemaan.

Myös kisoissa nolla tulosten saaminen on normalia silloin kun aloittelee ja niitä ei tarvitse pelkää osallistuakseen. Suomessa kisat ovat aika kovatasoisia. Tärkeintä on nauttia lajista, saada uusia ystäviä ja pitää hauskaa.

Related image

Painonpudotus kisoihin

Useat kokeneet urheilijat pudottavat painoaan kisoja varten ollakseen paremmassa asemassa voittamaan. Tämä on siinä erilaista kuin perus painonpudotus, koska urheilijan täytyy säilyttää mahdollisimman paljon tehoja eikä painonpudotus ole itse päämäärä vaan kisan voittaminen. Tämä prosessi on yleensä raskas ja stressaava, niin sitä ei kannat lähteä aloittelijana tekemään.

Silti liikalihavuus voimamieslajeissa ei ole aina hyödyksi ja kannattaa tähtää pidemmällä aikavälillä kevyempään sarjaan, jos alemmassa painossa olisi tehokkaampi ja terveellisempi. Tämä kaikki riippuu siitä mikä on sinulle mukava ja toimiva elopaino missä pystyt suoriutumaan treeneistä ja kilpailuista. Jos taas olet hyvin laiha, niin ei painonnousu läskin muodossakaan ole paha asia kunhan se ei riskeeraa terveyttäsi.

Suuria muutoksia pelkästään lajin takia kannata tehdä ellei oikeasti tähtää korkealle. Tässä ylitetään aina harrastajan ja urheilijan raja. Tämän rajan ylityksen mukana tulee kaikki ongelmat mitä yleisesti urheilijat käyvät läpi painoluokkalajissa ja voi lisätä elämään turhaa stressiä joka hidastaa omaa kehitystä. Jos havittelee ammattilaisuutta voimamiesurheilussa niin siinä ei kannata odottaa isoja rahoja tai edes kokopäiväistä voimailua, koska vaikka laji on kasvussa niin rahaa ei lajissa paljoa liiku.

Jälkisanat

Halusin kirjoitta aiheesta koska Suomessa ei paljon tule vastaan tietoa voimamiesurheilun painoluokista. Moni ihminen tietää suomen vahvin kilpailun ja ehkä maailman vahvin kisasta koska Jouko Ahola voitti sen tai koska Hafthor Björnsson oli Game of Thronesissa. Silti harva tietää että lajissa on useampia painoluokkia. Suomessa on paljon kevyempiä kisaajia ja harrastajia jotka ovat voittaneet maailman mestaruuksia ja kisanneet ulkomailla menestyksekkäästi.

Usein tulee vastaan väite ettei kevyemmät painoluokat kiinnosta koska ihmiset haluavat nähdä jättiläisiä ja friikkejä kun kyse on voimamieslajeista. Itse en usko tähän koska eihän muuten esimerkiksi vapaaottelussa, nyrkkeilyssä tai muissa painoluokkalajeissa olisi kuin pelkästään jättiläisiä ja näitä friikkejä kilpailemassa huipputasolla. Oma uskoni on se, että tuomalla tietoa ihmisille ja lisäämällä lajitietoisuutta niin ajan mittaan alemmat painoluokat tulevat saavuttamaan suuremman suosion. Tämän myötä promootiot rupeavat satsaamaan kevyen- ja keskisarjan kisoihin enemmän. Voimamies/-naisurheilu on hieno ja kiinnostava laji, jossa kisaaminen ja harrastaminen on monipuolista liikuntaa. Haluan jakaa sen kaikkien kanssa.

Image result for martins licis wsm


Laji linkkejä:


Miki Korhonen
Personal trainer / Voimamiesurheilija

Voimailu on aina ollut lähellä sydäntä kuten myös valmennus. Tämän hetkinen tavoitteeni on voittaa alle 85-kiloisten SM SVLL:n voimamies kisoissa, sekä kehittyä urheilijana ja valmentajana.

Olen voima- ja fysiikkavalmennukseen keskittynyt PT Kouvolassa. Haluan tarjota kuntoliikkujille ja urheilijoille tieteelliseen näyttöön pohjautuvaa valmennusta.

Mielelläni vastaan voimaharjoittelusta ja ruokavaliosta kiinnostuneiden ihmisten kysymyksiin sosiaalisessa mediassa. Minut löytää Facebookista ja Instagramista (linkit alla).

Facebook – https://www.facebook.com/MikiKorhonenPT/
Instagram – @mikistrongman90 – https://www.instagram.com/mikistrongman90/