Mitä on voimanosto?

Voimalajeja on useita ja lajien suosio on viime vuosina ollut kovassa kasvussa. Lajit kuten painonnosto, voimanosto ja voimamiesurheilu ovat nostaneet päätään ja harrastajamäärät ovat lisääntyneet viime vuosikymmenen aikana. Tällä kertaa blogissani haluan keskittyä kuitenkin voimanostoon ja esitellä sitä hiukan lukijoilleni.

Aiheeseen liittyvä kuvaEd Coan valmistautuu maastavetoon. Häntä pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaimpana voimanostajana. Hänen paras yhteistulos oli 1117.5kg ja hän on rikkonut voimanostossa yhteensä 71 maailmanennätystä.

 

Voimanosto on kolmen noston voimathriathlon. Siinä mitataan ykkösmaksimi jalkakyykyssä, penkkipunnerruksessa ja maastanostossa. Näiden yhteenlasketun tuloksen mukaan valitaan kilpailun voittaja. Voimanostossa on useita eri sarjoja kuten klassinen (raw) jossa tukea antavat varusteet ovat kiellettyjä nostovyötä ja polvilämmittimiä lukuunottamatta. Varustevoimanostossa taas saa käyttää esimerkiksi penkkipaitaa, polvisiteitä, yms. Voimanosto on painoluokkalaji ja nämäkin jakautuvat sub-juniori (15-18), juniori (19-23), avoin ja masters (40+) sarjoihin.

The IPF has different weight classes from all the other federations.

Suomessa voimanostossa voi kilpailla Suomen voimanostoliitossa (SVNL), joka toimii International Powerlifting Federationin (IPF) alaisuudessa ja on mukana anti-doping  testauksessa. Voimanostossa voi myös kilpailla Finnish Powerlifting Organisationissa (FPO), jossa kilpailijat eivät ole ADT-sopimuksen alaisia. Lajiliitot eroavat myös toisistaan säännöissä ja painoluokissaan. Liittoihin voi tutustua tarkemmin yllä olevista linkeistä.

Voimanosto on suoraviivaisuudestaan mukava harrastus. Siinä on selvät päämäärät ja omaa kehitystä on helppo seurata. Se sopii kaiken ikäisille lapsesta vaariin ja sukupuolesta riippumatta. Tärkeintä on oppia harjoittelemaan oikealla tekniikalla ja mentaliteetilla joka kantaa eteenpäin ilman turhia riskejä. Voimanosto on turvallinen laji ja loukkaantumiset ovat vähäisiä verrattuna yleisurheiluun ja kontaktilajeihin kuten jääkiekkoon.

Videolla 55-kiloinen Stefi Cohen kyykkää 225kg. Hän on useita maailmanennätyksiä rikkonut voimanostaja, sekä liikuntafysiologi ja omaa tohtorin tutkinnon fysioterapiassa.

 

Aloitteleva voimanostaja voi kehittyä voimaohjelmalla treenaten 2-3 kertaa viikossa. Yleisesti voimanosto-ohjelmissa treenataan 3-4 kertaa viikossa, vaikka myös korkeamman frekvenssin ohjelmia löytyy joissa treeni kertoja on 5+. Lähestymistapoja on monia, mutta tärkeää on löytää tasapaino palautumisen ja treenin väliltä. On hyvä pitää mielessä että enemmän ei aina ole parempi.

Treenit keskittyvät voimanoston kolmeen liikkeeseen ja näitä tehdään useita kertoja viikossa. Tämän vuoksi lajin harrastaminen on mielestäni lähempänä urheilutreenejä kuin perus punttia, koska salille mennään harjoittelemaan liikkeitä eikä niinkään fysiikkaa. Kun pääliikkeet on tehty niin sitten käydään läpi apuliikkeitä jotka pitävät huolen urheilijan terveydestä ja lihastasapainosta.

Aiheeseen liittyvä kuva
Bill Kazmaier on kolmen maailman vahvin mies -tittelin lisäksi voittanut kaksi IPF:n maailman mestaruutta voimanostossa vuosina 1979 ja 1983.

 

Olen kaikkien voimalajien fani ja mielestäni on aivan mahtavaa nähdä kun ihmiset ylittävät itsensä. Tämän vuoksi haluan tuoda myös voimanostoa esille siinä missä voimamiesurheiluakin. Voimanoston treenaaminen ei ole yhtä monimutkaista kuin voimamiesurheilussa sillä säännöt ja nostot ovat samat kisoista toiseen. Oma valmennustyylinikin painottuu vahvasti voimanostosta tuttuihin voimaliikkeisiin ja samalla yritän viedä lajitietoisuutta eteenpäin.


Jos olet Kouvolassa ja haluat kehittää kyykkä, penkkiä ja maastavetoa, niin ota yhteyttä ja tule pyörähtämään Aktiiville.

Aktiivi Push/Pull Voimanosto Salikisa

Kuvan mahdollinen sisältö: teksti

Järjestän Lauantaille 17.8. Push-Pull -kilpailun jonne kaikki ovat tervetulleita penkkaamaan ja maastavetämään. Kilpailijalla on molemmissa nostomuodoissa kolme yritystä, joista raskaimmat onnistuneet lasketaan yhteistulokseen.

Tapahtuma sopii kaiken tasoisille nostajille ja tämä on hyvä tilaisuus hakea pientä kilpailukokemusta, jos voimanosto kiinnostaa. Tervetuloa myös kannustamaan kisaajia!

Kilpailu järjestetään Aktiivilla (Kotkankallionkatu 30, 45120 Kouvola)
Launtai 17.8.2019 Klo 11 eteenpäin.

Kysymykset ja ilmoittaumiset voi suoraan laittaa minulle.
Lisää tietoa TÄÄLTÄ.


Miki Korhonen
Personal trainer / Voimamiesurheilija

Voimailu on aina ollut lähellä sydäntä kuten myös valmennus. Tämän hetkinen tavoitteeni on voittaa alle 85-kiloisten SM SVLL:n voimamies kisoissa, sekä kehittyä urheilijana ja valmentajana.

Olen voima- ja fysiikkavalmennukseen keskittynyt PT Kouvolassa. Haluan tarjota kuntoliikkujille ja urheilijoille tieteelliseen näyttöön pohjautuvaa valmennusta.

Mielelläni vastaan voimaharjoittelusta ja ruokavaliosta kiinnostuneiden ihmisten kysymyksiin sosiaalisessa mediassa. Minut löytää Facebookista ja Instagramista (linkit alla).

Facebook – https://www.facebook.com/MikiKorhonenPT/
Instagram – @mikistrongman90 – https://www.instagram.com/mikistrongman90/