Miksi liikumme?

Tällä viikolla treenatessani kuuntelin Omar Isufin ja Eric Helmsin Iron Culture Podcastia. Puheenaiheena oli Crossfit ja miten laji on muuttunut vuosien varrella. Vieraina pocastissa olivat Marcus Filly ja James Fitzgerald. Yhdessä vaiheessa keskustelu siirtyi itse crossfitistä hieman filosofisempaan kysymykseen:

”Miksi liikumme? Miksi treenaamme?”

Mietin omaa vastaustani tehdessäni suhteellisen raskaita käsipaino soutuja ja jäin miettimään tulenko puskemaan itseäni yhtä paljon vielä kahdenkymmenen tai kolmenkymmenen vuoden päästä. Tällä hetkellä itselle on selvää miksi treenaan –haluan tulla vahvemmaksi ja tehdä vuosi vuodelta kovempia suorituksia kisoissa. Tästä herää kumminkin kysymys, kuinka kauan tämä tulee kantamaan?

Tämä oli podcastissakin keskustelun keskiössä. Kuntosaleilla on paljon erilaisia ihmisiä jotka treenaavat useista eri syistä ja tätä tulee aina kysyttyä myös kun aloitan uuden valmennettavan kanssa. Silti monesti vastaus pyörii jonkin tavoitteen ympärillä, mutta tavoitteet eivät ole ikuisia ja ne voi myös ajan mittaan muuttua. Mikä sitten olisi pintaa syvempi vastaus syylle liikkua tai treenata?

barbell-crossfit-equipment-949130.jpg

Ennen kun jatketaan keskustelua on hyvä erottaa urheilijan ajattelumaailma valtaväestöstä. Jossain määrin crossfitin, painonnoston ja voimanoston myötä liikkumisen ajatusmaailmaan on uudelleen tullut isompaan rooliin salituloksien parantaminen. Tämä ei ole missään nimessä väärin tai huono asia, mutta se ei kumminkaan ole pitkällä tähtäimellä kantava ajattelumalli. Podcastissa James Fitzgerald sanoi, kun kaikki ylimääräinen puretaan ympäriltä pois niin jäljelle jää vain käsipaino.
Ainoa asia mikä tavoitteista tai syistä riippumatta pysyy samana on vastus ja Fitzgeraldin mukaan tärkein tavoite liikkumisella on tämän vastuksen vastustaminen.

Liikunan pitäisi olla osa elämää ja ehkä tärkein asia liikunnan kanssa mitä voimme saavuttaa on löytää se nautinto liikunnan sisältä. Se syy miksi liikumme tulee todennäköisesti muuttumaan ja kehittymään. Jonakin päivänä en varmaankaan hae enää omia ennätyksiä kisoissa tai salilla, mutta silloin näen itseni keskittyvän enemmän muiden ihmisten kehittämiseen, terveyttä edistävään salitreeniin ja näistä nauttimiseen. Oma liikunta ehkä silloin muuttuu enemmän yhteisölliseksi ajaksi perheen ja ystävien kanssa tai vastaavaksi.

Mietittyäni vastausta syyhyn miksi treenaan ja tulen treenaamaan loppuikäni on itseilmaisu. Samalla tavalla kuin laulaja tai tanssija ilmaisee itseään äänellä tai liikkeellä, ilmaisen itseäni nostamalla painoja. Vaikka tyyli muuttuisi ajan myötä niin tämä tulee pysymään samana aivan kuin tavoitteista riisuttu käsipaino.

Luettuasi tämän blogin haluan että pohdit omaa syytä miksi treenaat ja löydät läheisemmän yhteyden omaan liikuntaasi. On tavoitteesi urheilullinen tai ei, niin tekemisestä on tärkeä löytää se nautinto joka kantaa eteenpäin vastoinkäymisten yli.


Iron Culture Podcast – Episode 15: The Changing Face of Crossfit


Miki Korhonen
Personal trainer / Voimamiesurheilija

Voimailu on aina ollut lähellä sydäntä kuten myös valmennus. Tämän hetkinen tavoitteeni on voittaa alle 85-kiloisten SM SVLL:n voimamies kisoissa, sekä kehittyä urheilijana ja valmentajana.

Olen voima- ja fysiikkavalmennukseen keskittynyt PT Kouvolassa. Haluan tarjota kuntoliikkujille ja urheilijoille tieteelliseen näyttöön pohjautuvaa valmennusta.

Mielelläni vastaan voimaharjoittelusta ja ruokavaliosta kiinnostuneiden ihmisten kysymyksiin sosiaalisessa mediassa. Minut löytää Facebookista ja Instagramista (linkit alla).

Facebook – https://www.facebook.com/MikiKorhonenPT/
Instagram – @mikistrongman90 – https://www.instagram.com/mikistrongman90/