Vaikuttavatko geenit huomattavasti lihavuuteen?

Tällä viikolla Helsingin Sanomat uutisoi British Medical Journalissa julkaistusta tutkimuksesta, jossa tehtiin havaintoja geenien yhteydestä painoindeksiin. Helsingin Sanomien artikkeli sanoo nykyisen elämäntyylin vahvistavan lihasvuusgeenin vaikutusta. (Helsingin Sanomat)

Tutkimus tehtiin Norjassa Pohjois-Trøndelagin läänissä tehty pitkittäistutkimus, jossa käytettiin dataa Pohjois-Trøndelagin terveys tutkimuksista (HUNT) vuosilta 1984-2006 ja dataa tuberkuloosi tutkimuksesta vuosilta 1963-1975. Tutkimuksen tulokset kertovat, että geneettisesti lihavuudelle altistuvilla ihmisillä on huomattava riski korkeammille painoindekseille, sekä altistavat geenit ovat vuorovaikutuksessa obesogeneettisen ympäristön kanssa jonka seurauksena ovat korkeammat painoindeksitulokset. Tutkimuksessa havaittiin myös kuinka väestöllä geneettisestä altistumisesta riippumatta painoindeksitulokset ovat kasvaneet. (Brandkvist et al, 2019)

DNAdoubleHelix.jpg

Kommenttipalstoilla moni on ottanut tästä tutkimuksesta kiinni käyttääkseen näitä tuloksia selityksenä omalle ylipainolleen ja siihen kuinka heidän on mahdotonta pudottaa painoa. Haluan painottaa, että tutkimuksesta voi nähdä sen että geneettisesti ylipainolle altistuvat ihmiset keräävät prosentuaalisesti pienen määrän lisää painoa verrattuna väestöön ketkä eivät liho yhtä helposti. Geneettisesti lihavuudelle altistuvilla miehillä painoindeksi oli 1.20 kg/m2 korkeampi kuin vähiten altistuvilla 1960-luvulla, kun taas 2000-luvulla painoindeksi oli noussut 2.09 kg/m2 korkeammaksi. Mielestäni tämä vain osoittaa sen kuinka ympäristö ja elämäntavat vaikkuttavat ylipainoon. Liikunnan vähentyminen ja helposti saatavien kaloririkkaiden ruokien suosio ovat kasvaneet vuosien varrella.

Jos katsoo mikä painoindeksin ero oli geneettisesti lihavuudelle altistuvilla 1960-luvulla, niin voidaan nähdä ettei ero loppupeleissä ole kovinkaan suuri. 175cm pituisella miehellä puhutaan n. 3-4 kilon painoerosta. Tämä on ylipainon lisääntymisen myötä kasvanut saman pituisella miehellä n. 5-7 kilon eroksi 2000-luvulla. Nämä eivät ole mielestäni todellakaan suuria lukuja kun puhutaan ylipainosta.

Pidetään vielä esimerkkinä 175-senttistä mieshenkilöä joka on reippaasti ylipainoinen 32.7 painoindeksillä painaen 100kg. Geneettisestä altistumisesta riippumatta hänen on pudotettava n. 25 kiloa päästäkseen alle 24.9 painoindeksiin (tämä on normaalin yläraja). Tämä henkilö saisi jo huomattavan parannuksen omaan terveyteensä pudottamalla painoa 18 kiloa siinä missä geneettisesti lihavuudelle ei-altistuva saattaisi pudottaa 25 kiloa. Tämä on minun omaa spekulaatiota, koska en löytänyt tutkimuksia joissa oltaisiin tutkittu geneettisesti lihavuudelle altistuneita ja painonpudotusta.

Se mikä ei ole spekulaatiota joka pätee jokaikiseen ihmiseen on, että jos painoa haluaa tiputtaa ja polttaa rasvaa niin pitää syödä kalorivajeessa. Painoon ja lihavuuteen vaikuttaa energiabalanssi ylitse kaiken muun. Jos ylipainoinen haluaa tiputtaa painoa niin tie kehon kiinteyttämiseen on sama kaikilla geeneistä riippumatta. Geenejä voidaan syyttää vaikka siitä ettei koskaan tulla olemaan yhtä timmissä kunnossa kuin joku jolla on vähiten lihavuudelle altistavia geenejä, mutta se ei ole syy jäädä useampia kiloja ylipainon puolelle.

Monet ylipainoiset jotka eivät halua tehdä hyvinvoinnilleen mitään löytävät helposti syitä sille miksi pysytään ylipainoisina vaikka ”kaikkea” on kokeiltu ja osa käyttää juuri geenejä syynä lihavuudelleen. Silti tämä tutkimus osoittaa sen, että geeneillä on vain n. 6% ero suuntaan tai toiseen painossa. Jos otetaan vaikka pitkällä tähtäimellä 10 kilon painonpudotus projekti, niin 6% jarrua 10 kiloon on vain 0,6kg. Ei kukaan töitään lopeta sen takia että pitää maksaa veroja, niin miksi pitäisi luovuttaa omaan hyvinvointiin satsaaminen geneettisten syiden takia?

hunger-413685_1280.jpg

En kiellä sitä että elämäntapamuutokset olisivat vaikeita. Haluan vain herättää ihmisiä siihen totuuteen että asioille voi aina tehdä jotain ja asiat voidaan tehdä järkevästi. Painonpudotus voidaan tehdä terveys edellä ilman että demonisoidaan hiilareita, sokereita, rasvoja tai jotain määrättyjä ruokia. Liikunta on iso osa kokonaisuutta, mutta suurimmat ponnistukset pitää tehdä keittiössä. Tämä pätee kaikille jotka haluavat pudottaa painoa, on sitten urheilija joka haluaa säilyttää energiatasojaan tai perus painonpudottaja joka haluaa elää terveellisemmin.


Lisää ravintoaiheisia artikkeleja:
Helmsin Ravintopyramidi
Annoskoko – Tiedätkö paljonko syöt?


Miki Korhonen
Personal trainer / Voimamiesurheilija

Voimailu on aina ollut lähellä sydäntä kuten myös valmennus. Tämän hetkinen tavoitteeni on voittaa alle 85-kiloisten SM SVLL:n voimamies kisoissa, sekä kehittyä urheilijana ja valmentajana.

Olen voima- ja fysiikkavalmennukseen keskittynyt PT Kouvolassa. Haluan tarjota kuntoliikkujille ja urheilijoille tieteelliseen näyttöön pohjautuvaa valmennusta.

Mielelläni vastaan voimaharjoittelusta ja ruokavaliosta kiinnostuneiden ihmisten kysymyksiin sosiaalisessa mediassa. Minut löytää Facebookista ja Instagramista (linkit alla).

Facebook – https://www.facebook.com/MikiKorhonenPT/
Instagram – @mikistrongman90 – https://www.instagram.com/mikistrongman90/