Eugen Sandow – Modernin kehonrakennuksen alku

Katsoin tällä viikolla elokuvan The Prestige, Christopher Nolanin elokuva joka käy läpi kahden taikurin pakkomiellettä päihittää toisensa ja kehittää maailman päräyttävin taikatemppu. Elokuva sijoittuu 1890-luvulle viktoriaanisen aikakauden lopulle, Pax Britannica kukoistaa ja eurooppa elää niin sanottua Belle Époque ajanjaksoa jolloin taide ja esiintyminen oli suuressa suosiossa, sekä teknologian huima kehitys sai ihmiset hyvin optimistisiksi tulevaisuudesta. Elokuvassa tämä näkyy hyvin siinä kuinka taikurien esitykset keräävät katsojia ja kuinka yleisö haluaa nähdä aina jotain uutta. Tällä samalla aikakaudella fyysinen kulttuuri myös koki suuren nousun suosioon esiintyvien voimamiesten myötä.

Friedrich Willhelm Müller syntyi 1867 Preussissa Königsbergissä ja nuorena miehenä lähti maailmalle sirkusesiintyjänä välttääkseen varusmiespalveluksen. Valitessaan esiintyjänimeään hän päätti käyttää äidinsä tyttönimeä Sandovia muuttaen sen Sandowksi, näin hänestä tuli Eugen Sandow. Brysselissä hänet otti siipensä alle voimamies Louis Attila joka oli yksi historian ensimmäisiä personal trainereitä, hän valmensi porvaristoa ja kuninkaallisten perheiden jäseniä. Attila huomasi Sandown lahjakkuuden ja kehotti tätä osallistumaan voimamies kilpailuihin Englannissa. Sandow voitti nämä kisat ja sai siitä suosiota, mutta hän ei ollut vielä kovin tunnettu.sandow dumbbells.jpg

Samoihin aikoihin Lontoossa esiintyi voimamies duo Charles Sampson ja Cyclops, heillä oli rahapalkinto yleisölle jos joku pystyisi samoihin temppuihin kuin he. Sandow päätti ottaa heidän haasteensa vastaan. Hän nousi lavalle tavallisessa iltapuvussa eikä näyttänyt yleisön silmään kovinkaan kummoiselta. Sampson ihmetteli miten näin heiveröisen näköinen mies edes uskaltaa yrittää nostaa voimamiesten painoja. Sandow yllättäen repi iltapuvun päältään ja sen alla hänellä oli voimamies asu roomalaisine sandaaleineen kaikkineen. Yleisö hullaantui nähdessään Sandown lihkasikkaan kropan samalla kun Sampson yritti rauhoitella teatteria, mutta tämä oli turhaa sillä Sandow nappasi haastepainon ja nosti sen yhdellä kädellä ilmaan. Eikä siinä kaikki, Sandow jatkoi tehden turkkilaisen ylösnousun painon kanssa ja haastamalla Sampsonin samaan tarjoten rahapalkintoa takaisin. Sampson marssi pois lavalta eikä ottanut haastetta vastaan.

Sandow ymmärsi esiintymisen tärkeyden ja punoi yleensä tarinoita esityksiinsä. Tämän avulla hän sai yleisönsä pysymään kiinnostuneina hänen tempuistaan, jotka olivat hyvin hurjia kuten ”herkuleksen hauta” jossa Sandow piti rapuasentoa ja hänen päälle laitettiin vahva vaneri jota hän piti vakaana samalla kun ihmiset ja hevoset kävelivät vanerin päältä. Tällä aikakaudella ei ollut urheilua kuten nykyään ja pitkään urheilullista liikuntaa ei harrastaneet muut kuin porvaristo, sillä muilla ei ollut varaa eikä aikaa kyseisiin harrastuksiin. Tämän takia kilpailuja ei ollut paljon ja yleisesti jos niitä oli niissä ei ollut rahapalkintoja. Siksi urheilun sijaan ihmiset olivat kiinnostuneita näistä hurjista voimamies näytöksistä jotka pyöri teattereissa ympäri maailman.

Liikunnasta Sandow oli eri mieltä yleiseen näkemykseen. Hän oli lisännyt voimamies esitykseensä myös poseerausta ja tästä hänet paremmin tunnetaan. Sandow rakensi kehoaan Kreikkalaisten patsaiden standardien mukaan, hän ei ainoastaan halunut olla vahva mutta myös näyttävä. Sandown lihaksikkuus kiehtoi ihmisiä, sillä suurin osa voimamiehistä eivät olleet timmissä kunnossa kuten Sandow. Hyödyntäen valoja, varjoja ja verhoja hän toi lihastensa muodon eloon lavalla ennennäkemättömällä tavalla. Toisin kuin monet esiintyjät jotka pitivät itseään suurina Sandow sanoi, että myös sinä pystyt saavuttamaan tämän jos olet valmis tekemään työtä sen eteen.

_A_New_Sandow_Pose_(VIII)_,_Eugen_Sandow_Wellcome_L0035270_-_restoration.jpgSandow kirjoitti kirjoja treenaamisesta ja kehonrakennuksesta, sekä markkinoi itseään kansalle eikä pelkästään porvaristolle. Hänen mielestään kaikkien ihmisten kuului pitää huolta kehostaan päivittäisestä peseytymisestä lähtien. Sandow kehitti painosarjoja joita hän myi, sekä kehitti etävalmennus palveluita joissa ihmiset postitse tilasi treeniohjelmia ja tietoa. Hän avasi kuntosalinkin Lontoon Westendiin, jossa hän opetti painonnostoa ja oikein syömistä. Tämä kaikki oli hyvin uutta ja kiinnostavaa vuonna 1898, ihmiset uskoivat Sandown luomaan brändiin ja Sandow oli maailmalla tunnettu.

Syyskuussa vuonna 1901 Sandow järjesti maailman ensimmäisen kehonrakennuskilpailun, jossa tuomareina olivat kuvanveistäjä urheilija Charles Lawes, Sherlock Holmesin kirjoittaja Sir Arthur Conan Doyle ja Sandow itse. Kilpailu pidettiin Royal Albert Hallissa Lontoossa ja siihen etsittiin 60 osallistujaa ympäri brittien saaria joista finaaliin pääsi 12 onnekasta. Voittajat saivat palkinnoksi Frederick Pomeroyn veistoksen Sandowsta. Vuonna 1977 tästä veistokesta tuli Mr Olympia pokaali, joka on nykyäänkin kehonrakennus maailman arvostetuin saavutus.

Kaiken tämän aikana hän jatkoi esiintymistä ympäri maailman sekä ihmisten henkilökohtaista valmentamista. Hän jopa valmensi kuningas Yrjö V:tä vuonna 1911. Hän myös omakustanteisesti fysiikkavalmensi vapaaehtoisia ensimmäisen maailman sodan aikana vaikka hänen oma rahatilanteensa kärsi tällöin hänen saksalaisen syntyperänsä takia.

eugensandow.jpgEugen Sandow kuoli 14 Lokakuuta 1925 aivoverenvuotoon, mutta syytä tälle ei tiedetä.
Legendan mukaan tämän aiheutti se kun hän nosti yksin autonsa ojasta liikennevahingon jälkeen kolme vuotta aikaisemmin. Sandown kuoleman jälkeen hän katosi kokonaan, hänen vaimonsa ja lapsensa olivat etääntyneet hänestä. Hänet haudattiin ilman seremonioita ja hautakiveä hänen vaimonsa pyynnöstä. Vuonna 2008 Eugen Sandown lapsenlapsenlapsi Chris Davies pystytti Sandown kunniaksi monumentin tämän oletetulle leposijalle.

Eugen Sandow teki suuren impaktin fyysiselle kulttuurille ja perusti pohjan sille mistä fysiikkalajit myöhemmin ponnistivat ihmisten tietoisuuteen. Hän kannusti kaikkia pyrkimään parantamaan kuntoaan ja elämään terveellisesti. Eugen Sandow oli oman aikansa julkkis, joka jäi osittain unholaan pitkäksi aikaa vaikka hän jätti isot jäljet historiaan siinä miten näemme nykyaikaisen kuntoilun. Hän on hieno esikuva myös nykypäivän naturaaleille kehonrakentajille ja kuntoilijoille siitä mihin ihmiskeho pystyy oikealla treenillä, levolla ja ruokavaliolla.

Kertomalla Sandowsta haluan myös muistuttaa voimamies ja -nais urheilijoita siitä kuinka rikas lajimme historia on. Vaikka suuremman perinnön Sandow jätti kehonrakennukselle, niin hän oli alusta loppuun voimamies joka säväytti kansoja voimanäytteillään.


Miki Korhonen
Personal trainer / Voimamiesurheilija

Voimailu on aina ollut lähellä sydäntä kuten myös valmennus. Tämän hetkinen tavoitteeni on voittaa alle 85-kiloisten SM SVLL:n voimamies kisoissa, sekä kehittyä urheilijana ja valmentajana.

Olen voima- ja fysiikkavalmennukseen keskittynyt PT Kouvolassa. Haluan tarjota kuntoliikkujille ja urheilijoille tieteelliseen näyttöön pohjautuvaa valmennusta.

Mielelläni vastaan voimaharjoittelusta ja ruokavaliosta kiinnostuneiden ihmisten kysymyksiin sosiaalisessa mediassa. Minut löytää Facebookista ja Instagramista (linkit alla).

Facebook – https://www.facebook.com/MikiKorhonenPT/
Instagram – @mikistrongman90 – https://www.instagram.com/mikistrongman90/