Valmennus ei ole pelkkä treeniohjelma

Monet ihmiset kun ajattelevat personal trainerin hankintaa tai valmennuksen aloittamista, niin mieleen tulee treeniohjelman saaminen. Onhan uuden kuntosaliohjelman saaminen aina kiinnostavin ja jännittävin osa valmennuksen alkua. Valmentaja on tutkinut lähtökohtasi ja selvitellyt mikä olisi sinun kehitykselle paras lähestymistapa, jonka jälkeen tämä käyttää tietouttaan sinulle täydellisen ohjelman laatimiseen. Tämä ei kummiskaan ole kuin vasta alkua.

Valmennuksen aloittaessa on tärkeää koittaa ymmärtää valmennettavan kokonaisvaltainen elämäntilanne ja mitkä ovat vaikuttavia tekijöitä hänen arjessaan. Tämän myötä valmentaja voi todeta mitä pystytään tekemään regparkschedule1.jpgtreeneissä ja treenien ulkopuolella, jotta tavoitteet olisivat saavutettavissa toivotussa ajassa. Treeniohjelma yleensä jää toistaiseksi seikaksi valmennettavan arjessa sillä treeniohjelman parissa käytetään yleensä vain muutamia tunteja viikossa. Kun taas treenien ulkopuolelle jää lähes 165 tuntia viikossa. Tiedämme, että tämä aika täytyy jakaa työlle, perheelle, harrastuksille ja levolle.

Valmennuksen on tarkoitus vaikuttaa positiivisesti näihin yli sataan tuntiin. Yritetään parantaa uni rytmiä ja unen laatua, keskitytään palautumiseen ja syömiseen. Nämä arkiset asiat ovat yleensä tärkeämpiä kuin itse treeniohjelma. On tärkeää, että valmennettava saa tarpeeksi unta palautuakseen ei pelkästään treeneistä vaan myös työn ja sosiaalisen elämän stressistä. On tärkeää oppia syömään tavoitteiden mukaisesti ja ainakin jossain määrin terveellisesti on tavoite sitten painonpudotus, lihasmassan kasvatus tai jopa yleisen vireyden parantaminen. Nämä ovat isoja elämän hallinnallisia asioita, jotka vaikuttavat aina valmennettavan kehitykseen ja tavoitteiden saavuttamiseen.

Valmentajan tärkein ominaisuus loppupeleissä on, että hänen avullaan valmennettava voi luoda vakautta elämässään ja saada tukipilarin treeni tavoitteilleen. Valmennus on sisimmässään vuorovaikutusta molemminpuolin, joka rakentuu valmennettavan ja valmentajan yhteistyöstä ja luottamuksesta. Valmentajan ei ole tarkoitus holhota valmennettaviaan yötä päivää. Kun molemmat osapuolet noudattavat yhteisiä pelisääntöjä, niin voidaan kuukausien yhteistyön jälkeen nähdä treenien ja arjen hallinnan luomat hedelmät (ns. gainssit).

Jos harkitset personal trainerin tai valmentajan hankintaa niin kannattaa olla valmis olemaan avoin treeniin vaikkuttavista tekijöistä tämän kanssa, sillä silloin valmentaja pystyy reagoimaan tarpeen mukaan ja auttamaan. Ei kannata jäädä vain ihmettelemään treeniohjelmaa, sillä se on vain yksi palapelin pala useiden yhtä tärkeiden palojen joukossa.


Miki Korhonen
Personal trainer / Voimamiesurheilija

Voimailu on aina ollut lähellä sydäntä kuten myös valmennus. Tämän hetkinen tavoitteeni on voittaa alle 85-kiloisten SM SVLL:n voimamies kisoissa, sekä kehittyä urheilijana ja valmentajana.

Olen voima- ja fysiikkavalmennukseen keskittynyt PT Kouvolassa. Haluan tarjota kuntoliikkujille ja urheilijoille tieteelliseen näyttöön pohjautuvaa valmennusta.

Mielelläni vastaan voimaharjoittelusta ja ruokavaliosta kiinnostuneiden ihmisten kysymyksiin sosiaalisessa mediassa. Minut löytää Facebookista ja Instagramista (linkit alla).

Facebook – https://www.facebook.com/MikiKorhonenPT/
Instagram – @mikistrongman90 – https://www.instagram.com/mikistrongman90/